Tema: E-signering og digital signatur

Ingen grunn til ikke å sette opp en samboerkontrakt

Redaksjonen03.02.2023

Nettopp flyttet sammen med kjæresten? Eller kanskje bestemt deg for å kjøpe bolig med bestevennen? Det er aldri for sent å inngå en samboerkontrakt!

🏠 Hva er poenget med samboerkontrakt?

Når man flytter sammen med en man er glad i, er kanskje ikke det første man ønsker å tenke på et scenario der man går fra hverandre og ikke skal bo sammen lenger. Kanskje tenker man at det vil ordne seg uansett, «vi er jo alltid enige om det meste!»

Dessverre er det mange som opplever at man ikke lenger er like enige om alt ved samlivsbrudd. Hvis man da har noe skrevet ned svart på hvitt, om de tingene man var enige om da man flyttet inn, kan dette gjøre prosessen betydelig lettere.

Hvem eier hva? Hvem la inn mer egenkapital, dersom man har kjøpt et sted sammen? Hvem har lagt inn mer penger i oppussing eller innkjøp av innredning og kjøkkenredskap? Hvordan vil dere dele det opp i forhold til forskjell i din og samboers lønn?

Det finnes sjelden et eksempel der den økonomiske byrden er fordelt akkurat 50/50, og uenigheter kan oppstå om ting man tenkte man var enige om ved innflyttingen.

📝 Må man ha samboerkontrakt?

Det er ikke lovpålagt å ha en samboerkontrakt, men det finnes ingen gode grunner til ikke å ha det. Tvert imot er det å anbefale alle samboerpar å sette opp en avtale som sier noe om de økonomiske forholdene og hvordan byrden fordeles i husholdningen.

Til og med hvis dere bare er venner kan det være lurt å ha et papir som fastslår hva hver av dere har lagt inn økonomisk, slik at dere kan flytte fra hverandre med vennskapet i behold.

Det første skrittet er å ta opp temaet med samboer, eller fremtidig samboer. Deretter kan dere sammen komme til enighet om dere bare ønsker å sette opp noe for dere selv, eller om dere eventuelt ønsker å involvere en advokat eller annen ekspert.

Glem heller ikke å oppdatere kontrakten dersom dere gjør nye investeringer i boligen!

Under finner du en mal som kan brukes som utgangspunkt for en samboerkontrakt.

Malen er utarbeidet av Nordea.

Manymore Sign hjelper deg med å få dine kontrakter signert, helt enkelt, helt gratis! Du betaler ingenting ekstra for lagring av dokumenter, og kan ha oversikt over alt på ett sted.