Tema: E-signering og digital signatur

Kjøpekontrakt? Last ned gratis hos Manymore.com

Redaksjonen01.02.2023
Bilde av kontrakt med bilnøkler

Undervurder aldri viktigheten av en kjøpekontrakt! Du vet aldri når du vil få behov for å kunne vise til den i etterkant.

Her har vi samlet noen ressurser til maler i PDF-format som du kan bruke som utgangspunkt når du trenger en kjøpekontrakt.

📜 Hvorfor trenger jeg en kjøpekontrakt?

Forestill deg at du endelig har kjøpt den vintage-bilen du alltid ønsket deg gjennom en markedsplass på nettet. Da du så på bilen i forkant av kjøpet, så den strøken ut.

Du har eid bilen i en uke, og kjører ubekymret rundt når motoren plutselig begynner å harke. En mekaniker ser på bilen og slår raskt fast at motoren er betydelig eldre og mer sliten enn det selger ga inntrykk av. Du tar en ekstra grundig sjekk og merker også at det flotte setetrekket i skinn ikke sitter skikkelig, og er festet med upassende lim.

Selger har lurt deg trill rundt. Hva gjør du?

Det er her kjøpekontrakten blir helt essensiell. Den viser svart på hvitt hvilke vilkår dere ble enige om da salget skjedde. Uten et gyldig dokument som viser til hva dere ble enige om, vil du ikke ha bein å stå på om det skulle oppstå en tvist.

Det samme gjelder selvsagt om du sitter på andre siden av bordet, altså som selger. Hvis kjøper kommer med urimelige krav om erstatning, oppheving av salg, eller lignende, står du mye sterkere dersom du har en kjøpekontrakt å vise til.

🤝 Hva om vi har en muntlig avtale?

Etter kjøpsloven har selger opplysningsplikt, som innebærer at han eller hun må opplyse om eventuelle mangler ved varen som selges. Muntlige avtaler er like juridisk bindende som skriftlige, men med en skriftlig avtale blir det mye lettere å bevise hva som faktisk var avtalt og opplyst om dersom en tvist skulle oppstå.

Er du i tvil, inngå alltid en skriftlig kjøpsavtale! Skulle du angre i ettertid, er det ikke mye du får gjort.

Her finner du en liste over maler til kjøpekontrakter du kan bruke, inkludert kjøpsavtale for bruktbil:

Malene er utarbeidet av Forbrukerrådet.

Manymore Sign hjelper deg å få dine kontrakter signert, helt enkelt, helt gratis! Du betaler ingenting ekstra for lagring av dokumenter, og kan ha oversikt over alt på ett sted.