Tema: Om varsling og varslere.

Mørketall: 5 tilsynssaker årlig om legers seksuelt grenseoverskridende oppførsel

Redaksjonen22.03.2024
Faksimile NRK om leger og varsling

I løpet av de siste 20 årene har Statens helsetilsyn mottatt anklager fra flere hundre pasienter mot leger over hele landet, ifølge NRK. Pasientene hevdet at de ble utsatt for overgrep.

NRKs kartlegging avslører at 65 av 97 leger har mistet eller frivillig gitt fra seg autorisasjonen. Nesten halvparten av disse var fastleger, og 18 var psykiatere eller overleger i psykiatri. I tillegg var fem kommuneoverleger. Av de 97 legene har 28 møtt i retten for anklagene om overgrep, og 19 er dømt. Minst 16 leger er etterforsket av politiet, men sakene er henlagt før de nådde rettssalen. Åtte leger har flere enn én tilsynssak mot seg for seksuelt grenseoverskridende oppførsel.

Helsetilsynet bemerker i en rapport at det er mange grunner til at leger kan miste autorisasjonen for seksuell grenseoverskridende adferd mot pasienter. Dette kan inkludere seksuelle handlinger under behandling, beføling, invitasjoner til sex, forskjellige nivåer av seksuell vold eller trakassering utenfor behandling, alvorlige seksuelle overgrep som voldtekt, seksuelle overgrep forkledd som behandling, romantiskgjøring av terapi og innledning av parforhold.

Høsten 2022 ble en tidligere kommuneoverlege fra Frosta i Trøndelag siktet for overgrep og voldtekt mot flere titalls kvinner. Han mistet sin autorisasjon, men har klaget på dette. Politiet mener han har voldtatt 39 pasienter under gynekologiske undersøkelser. Legen nekter straffskyld.

I løpet av de siste 20 årene har Helsetilsynet undersøkt 97 leger for det de kaller seksuell grenseoverskridende adferd mot pasienter: kjæresteforhold, overgrep under undersøkelser, eller sex med pasient. Helsetilsynet mener flere av de 97 sakene er svært alvorlige.

Relatert til saken ovenfor avdekket av NRK, publiserte Helsetilsynet i 2022 en en rapport som viser hele 147 tilsynssaker relatert til varslinger rundt helsepersonells grenseoverskridende seksuelle handlinger de siste 10 årene.