Tema: E-signering og digital signatur

E-signatur er den beste løsningen

Redaksjonen24.01.2023
Person som bruker e-signatur

Bruker du mye tid og ressurser på administrasjon av signaturer og signerte dokumenter? Det finnes ingen gode grunner til ikke å ta steget fullt over til å bruke e-signatur i 2023. Enkelt, ressurssparende, og ikke minst miljøvennlig.

🤔 Hva er en e-signatur?

Elektronisk signatur, også kalt e-signatur, kan sammenlignes med en vanlig fysisk signatur med penn og papir, bare at signeringen gjennomføres elektronisk. Det vil si at den utføres ved hjelp av en PC, nettbrett, eller mobil.

Det finnes to ulike måter å gjøre dette på. Du kan skrive inn signaturen din med fingeren direkte på skjermen, som du ville gjort med penn på papir (evt. med musepekeren, dersom det ikke er berøringsskjerm). Ellers kan du skrive under ved å ganske enkelt taste inn navnet ditt og systemet vil lage en underskrift som representerer din signatur. I stedet for papir så signerer du en PDF-fil.

🔒 Er det sikkert?

En e-signatur er sikrere enn mange kanskje forestiller seg. Faktisk er det i mange tilfeller enda sikrere enn en signatur på papir. Grunnen til dette er at det ofte vil være vanskeligere å forfalske en elektronisk signatur.

Før et dokument sendes til e-signering fra Manymore.com, må avsender verifisere sin e-post på plattformen. Avsenderen kan også verifisere sin identitet med BankID for en enda større grad av sikkerhet.

I tillegg verifiseres underskriver via sin e-postadresse. Dermed kan du være sikker på at både avsender og underskriver er den de utgir seg for å være.

⚖️ Men hva med det juridiske?

Mange føler seg usikre på om det har samme juridiske beskyttelse å inngå en avtale med en elektronisk signatur som fysisk på papir. Svaret er at ja, det har det. En e-signatur er like bindende, i lovens øyne, som å undertegne et dokument med penn og papir.

En europeisk lov som sikrer e-signaturens gyldighet har eksistert siden 1999 (direktiv 1999/93/EC). Siden 2016 har i tillegg eIDAS-regulativet fastsatt en standard på tvers av alle EU/EØS-land, som sikrer anerkjennelse av elektronisk signerte dokumenter på lik linje i de ulike landene.

Utenfor EU/EØS gjelder litt ulike regler, men elektroniske signaturer anerkjennes i de fleste land, inkludert (men ikke begrenset til) USA, Canada, Australia, Storbritannia, Kina, Brasil, Mexico, Sør-Afrika, m.fl.

💡 Hvorfor bør jeg velge Manymore Sign?

Fordi vi er den mest fleksible løsningen for det norske markedet, så klart. ✨

Manymore Sign er en e-signeringsløsning utviklet av et norsk selskap, som lagrer dataene dine i EU. I tillegg kan du være trygg på at din personlige informasjon er beskyttet i henhold til GDPR.

Ikke minst kan du sende så mange signaturer du vil, når som helst, hvor som helst – helt gratis!

E-signatur kan du bruke til alle typer signering, både privat eller i jobben – arbeidskontrakt, leiekontrakt, kjøpsavtale, osv.

Manymore Sign hjelper deg ganske enkelt å ha oversikt over alt på ett sted!