Faktura

Hva vil det si å lage en faktura og hvilke formelle krav må du ha på plass? Ta en titt nedenfor for en enkel innføring.

Kvinne ser på en faktura

Oversikt

Her har vi laget en nyttig oversikt over mye av det du trenger å vite om fakturering og fakturaer

Avtalegiro ikon
Avtalegiro

Dette er en type ferdigutfylt faktura som trekkes automatisk fra mottakerens bankkonto. Før dette skjer så må man inngå en avtale med banken som sørger for at fakturaen blir betalt automatisk på forfallsdatoen.

eFaktura ikon
eFaktura

eFaktura er en type elektronisk faktura som sendes til mottakerens nettbank og som må godkjennes av mottakeren før den betales.

EHF-faktura ikon
Hva er EHF-faktura?

EHF er et standardisert format for å sende faktura elektronisk - dvs ikke tradisjonelle PDF-fakturaer. Det står for Elektronisk HandelsFormat og brukes av både stat, kommune og private bedrifter og organisasjoner.

Ikon for fakturanummer
Fakturanummer

Alle fakturaer må ha et fakturanummer som er et unikt referansenummeret til betalingen. Det som er viktig her er at numrene som selskapet bruker på regningen som utstedes er i unike tallserier dersom du bruker ulike fakturaprogram.

Fakturaprogram ikon
Fakturaprogram

Når du skal sende en faktura så bør du bruke et fakturaprogram. Dette gjør det enkelt å holde oversikt over alle utsendte faktura og sørger for at man oppfyller de formelle kravene til utsendte regninger.

Ikon KID
KID

KID står for Kunde-IDentifikasjonsnummer og brukes til å identifisere kunden og gjerne hvilken faktura som betales. Dette er ikke obligatorisk å ha på fakturaen. De som utsteder faktura med KID krever at du oppgir dette når fakturaen betales.

Ikon for krav
Krav til faktura

For at noe skal kunne godkjennes som en gyldig faktura, er det visse formelle krav som må oppfylles. Dette gjelder blant annet å inkludere fakturainformasjon som er obligatorisk.

Ikon for noen personer
Hvem kan sende faktura?

Med Manymore kan du fakturere uten å ha ditt eget firma og organisasjonsnummer. Normalt sett er det bare de som har registrert et eget firma i Brønnøysundregistrene som kan utstede faktura, men vi tilbyr et fakturaprogram for både bedrifter og privatpersoner.

MVA ikon
Merverdiavgift MVA

MVA er en skatt på mellom 12 og 25% som skattemyndighetene pålegger bedriftene å samle inn på vegne av staten når man sender ut en faktura. Men det er ikke alle bedrifter som skal gjøre dette og det finnes unntak til hvilke typer regninger som skal ha det.

Ikon for fakturagebyr
Fakturagebyr

Det er mulig å legge på ulike typer gebyr på en faktura, men det er likevel klare begrensninger når det kommer til f.eks. purregebyr og gebyrer for inkassovarsel.

Ikon for faktura-mal
Faktura-mal

Bruker du Manymore til å sende faktura via e-post er dette både gratis og du får en ferdiglagd mal som fylles ut for deg. Vi tar høyde for alle krav til riktig og korrekt informasjon.

Ikon for sende regning
Sende regning

En regning er et dokument som viser hvor mye man skal betale for en vare eller tjeneste som man har kjøpt. Faktura er et eksempel på en type regning. Med Manymore kan man sende regning som privatperson eller som bedrift.

Send en faktura på 1-2-3!